Useita videopelejä, jotka on innoittanut kuuluisa Nickelodeon-televisio-ohjelma Dora the Explorer, julkaistaan ​​parhaillaan. Monet näistä peleistä ovat jo saaneet pelaajilta vaihtelevan vastaanoton. Kuten useimpia videopelejä, monia niistä ei julkaistu etenkään Aasiassa, koska televisio-ohjelma kiinnosti tätä maanosaa vähemmän kuin Pohjois-Amerikka tai Eurooppa. Siitä huolimatta monet ihmiset jatkavat niiden pelaamista. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että useimmista videopeleistä vastaanotetusta huonosta vastaanotosta huolimatta monet ihmiset haluavat silti pelata videopelejä.

Dora-pelit ovat yleensä saatavana useilla kielillä, esimerkiksi koreaksi, ranskaksi, englanniksi ja saksaksi. Kun ostetaan, pelikoneessa on vähintään kaksi esiasennettua peliä, joita kutsutaan Doran seikkailuksi ja Doran salaisuuksiksi. Entinen peli muistuttaa suuresti suosittua TV-ohjelmaa, joka pyörii seitsemänvuotiaan tytön nimeltä Dora, joka on kuvattu tutkimusmatkailijana. Hänen etsintänsä tehdään tutustumalla kaupunkiin nimeltä Doran kylä, vierailemalla muissa kohteissa, kuten ”Doran mökissä”, ja osallistumalla kilpailuihin ystäviensä kanssa. Jälkimmäinen peli on kokoelma seikkailuja, jotka Dora oli aiemmin kokenut näyttelyn edellisissä jaksoissa.

Tyypilliseen Dora-pelikoneeseen kuuluu saappaat Dora, tuoli, joka pystyy liikkumaan sekä eteen- että taaksepäin. Tuolin vasemmalla puolella oleva vipu antaa pelaajalle mahdollisuuden kiertää Doran käsiä ja jalkoja, jotka yhdessä Doran saappaiden kanssa mahdollistavat hänen kiivetä esineisiin. Näitä ovat vihreä viiniköynnös, sininen silta, keltainen puu ja violetti vuori, jotka kaikki voidaan kiivetä ja käyttää pääsyyn pelin erikoiskohteisiin. Lisäksi kun saappaat asetetaan alustan tai muun korostetun paikan päälle, erityiset esineet putoavat ylhäältä, jolloin Dora voi käyttää niitä saavuttaakseen kaiken tarvitsemansa.

Dora-pelit edellyttävät, että pelaaja on vuorovaikutuksessa Doran kanssa erilaisten viestintämuotojen kautta. Tähän sisältyy hiiren käyttö tai pelikonsolin näppäimistön ja numeronäppäimistön käyttö. Lisäksi Dora puhuu joskus pelaajan kanssa ja antaa apua tai tietoa tietyistä asioista tai paikoista, jotka sijaitsevat pelaajan seisoessa. Pelaajaa pyydetään vastaamaan antamalla vastausvaihtoehtoja, jotka voidaan tehdä napsauttamalla määritettyä kuvaketta näytöllä. Lisäksi pelikone pyytää toisinaan pelaajaa valitsemaan tietyn kirjaimen sanassa vastaussanan tai lauseen muodostamiseksi.

Dora on esillä yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista sarjakuvahahmoista, mikä on johtanut useisiin kauppatavaroihin, joissa on hänen imagonsa. Tutkija Dora on näytetty televisiossa viime vuosina, joten ei pitäisi olla yllätys, että tähän sarjakuvahahmoon perustuvat pelikoneet ovat erittäin suosittuja sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Lisäksi Dora the Explorerilla on pitkä historia suosiossa lukemisesta kiinnostuneiden toisen luokan lasten keskuudessa, mikä on yksi syy siihen, miksi tämä pelikone on niin osuma perusopiskelijoiden keskuudessa.

Doran pelikoneita on saatavana monilta eri jälleenmyyjiltä sekä verkossa että offline-tilassa. Monilla näistä koneista on rajoitetut ohjeet, jotka annetaan usein Dora-pelien ohella niiden pelaamiseksi. Jotkut Dora-peleistä pelikoneille ovat myös ladattavissa Internetistä, mutta pelaajan on työskenneltävä hieman kovemmin näiden löytämiseksi, koska niille ei ole paikallista lähdettä. Useimmiten pelikoneiden Dora-pelit hinnoitellaan hyvin kohtuullisesti, jotta käytännössä kuka tahansa voi ostaa ne. Niille, jotka haluavat säästää rahaa, Dora-pelejä pelikoneille voidaan pelata lyhyinä sarjoina pikemminkin.